Trimmen
Wat is trimmen?
Trimmen is de verzamelnaam voor verschillende vacht behandelmethoden en technieken.
Waarom trimmen?
Een goede vachtverzorging is erg belangrijk. Dieren met veel klitten in hun vacht kunnen hier zeer veel hinder van ondervinden. Een vacht met veel klitten kan gaan vervilten en er kunnen zogenaamde smetplekken ontstaan op de huid. Ook vlooien en andere parasieten kunnen uw hond veel overlast bezorgen en natuurlijk ook u. Iedere rassoort en kruising, groot of klein, heeft regelmatig een trimbeurt nodig. De vachtsoort van uw hond is bepalend voor de trimtechniek, én hoe vaak uw hond een bezoek moet brengen aan de trimsalon. Als uw hond voor een trimbeurt komt wordt er echter niet alleen aandacht besteed aan de vacht, maar worden ook de oren schoongemaakt, nagels geknipt en indien nodig worden de anaalklieren geleegd.
Even een kleine uitleg van de trimtechnieken die er zijn:
Knippen en scheren: Dit is het inkorten van de vacht d.m.v. een schaar of tondeuse. Sommige honden worden alleen geknipt en bij anderen wordt er een combinatie gemaakt van knippen en scheren.
Plukken: Honden met een plukvacht hebben meestal een zachte, wollige ondervacht, met een bovenlaag van harde, draadachtige haren. Dit laatste is de "plukvacht" (ook wel het dode haar genoemd) en deze moet regelmatig worden verwijderd. Het verwijderen gebeurt met de hand of met een trimmesje. Dit kan alleen wanneer de vacht plukrijp is. Nu kan ik de hond twee keer per jaar kort plukken tot op zijn "onderwolletje", de hond ziet er dan weer super strak uit. Of ik kan de hond Strippen (zie strippen). In sommige gevallen is een nabehandeling noodzakelijk. Natrimmen wordt gedaan bij honden die volledig zijn geplukt (dus tot op de ondervacht). Meestal zie je namelijk na enkele weken wat haren en onderwol 'uitsteken' en lijkt de hond wat rommelig. Bij het natrimmen worden deze haren dan alsnog verwijderd. Wij noemen dit ook wel 'naplukken' of 'nawollen'. Eigenlijk is deze behandeling onontbeerlijk om uw hond er weer superstrak en tiptop uit te laten zien!
Strippen: Bij strippen wordt, net als bij het plukken, het dode haar verwijderd. Alleen de hoeveelheid en de cyclus zijin anders. Eens per 3 tot 4 maanden (afhankelijk van het ras) wordt de helft van de bovenvacht verwijderd. Deze begint weer te groeien en is na enkele maanden gedeeltelijk aangegroeid. Maar nu worden de 'oude' haren (die de vorige keer dus zijn blijven staan) weggeplukt. Wat er dan dus overblijft is een korte, harde bovenvacht. Deze cyclus willen wij herhalen. Op deze manier loopt u hond er altijd keurig verzorgt bij, in plaats van de plotselinge overgang van heel erg lang naar helemaal kaal. Daar komt bij dat de behandeling op zich niet zo intensief is voor de hond, dan wanneer zijn complete vacht verwijderd wordt. Ook wordt strippen vaak geadviseerd bij honden die (bijna) geen ondervacht hebben.
Effileren: Betekent letterlijk uitdunnen. Met effileren is het mogelijk de vachtlengte in te korten, zonder daarbij een duidelijke kniplijn te zien. Ook kan de overgang van kort naar lang haar op een vloeiende manier worden verkregen, of kan de vacht op plaatsen waar het erg vol is, worden uitgedund.
Ontwollen: Dit is het verwijderen van de losse, oude ondervacht. Deze ondervacht wordt "wol" genoemd.
Borstelbeurt: Iedere hondenbezitter weet dat zijn hond gekamd of geborsteld moet worden. Sommige eigenaren vinden het moeilijk om dit goed te doen. Dit kan komen door het formaat van de hond of door het gedrag, of door tijdgebrek of gewoon omdat ze het moeilijk vinden. Het komt nog regelmatig voor dat er honden binnenkomen die wel veel geborsteld worden, maar waar, op de voor ons trimmers bekende plaatsen, nog klitten zitten. Die plaatsen zijn de oksels, de liezen en achter de oren. Helaas komt er nog wel eens een "vervilte" hond binnen, en dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals jeuk en parasieten. Als een hond volledig in de klit zit dan is er vaak geen andere optie dan deze hond kort te scheren, het is dan te pijnlijk en tijdrovend voor de hond om zijn haar te "redden". Dit kan natuurlijk voorkomen worden door regelmatig goed te borstelen. Als u daar een goede uitleg over wilt hebben, maak dan eens een afspraak en kom dan langs met uw hond.
Wassen en drogen: Het wassen gebeurt d.m.v. goede, zachte shampoos. Het zorgt er natuurlijk voor dat de vacht goed schoon wordt en lekker gaat ruiken, maar ook worden er door het wassen eventuele parasieten ontdekt en die kan ik dan gelijk met een speciale shampoo verwijderen. U kunt ook uw kortharige hond laten wassen en droogblazen, het voordeel is dat u thuis dan minder haren gaat vinden. De producten die we gebruiken bij het wassen zijn pH neutraal, 100 % biologisch, hypo-allergeen, dierproefvrij en milieuvriendelijk. En voor honden met huidproblemen of veel jeuk gebruiken we de speciale medicinale shampoo.
Anti Verharing Behandeling
Hoe komt het dat mijn hond het hele jaar verhaart? Dat is een veel terugkomende vraag in de trimsalon. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
Het is goed om te weten dat:
*De hondenvacht op warmte, kou en licht reageert.
*De grootste verharing plaats vindt in het voorjaar en een wat kleinere in het najaar.
*Bij teven ook de hormonen een grote rol spelen, de verharing vindt dan plaats ongeveer 3 maanden na de loopsheid.
Hoe komt het dat een hond het gehele jaar verhaart?
*De hond leeft het gehele jaar in huis.
*Het gehele jaar is het in huis aangenaam warm en vaak tot 's avonds laat licht.
*De hond is geholpen dus hormonen werken niet meer mee.
*De hond wordt te vaak (wekelijks, soms dagelijks) of met verkeert materiaal geborsteld waardoor de natuurlijke cyclus verstoort wordt.
*Soms een andere of medische oorzaak.
De anti verharing behandeling is bedoeld voor honden die het gehele jaar in de rui zijn. Dit zijn de kortharige honden die niet of nauwelijks geknipt hoeven te worden. We hebben het dan over de glad en stokharige honden, zoals: Labradors, Herders, Gladharige Foxterriers, Schotse Herders gladhaar, enz.
Anti verharing traject:
* 1x in de 6 weken naar Trimsalon Tanja Springvloed voor een anti verharing behandeling.
* Thuis tussendoor niet borstelen, hooguit kammen daar waar de vacht het nodig heeft.
* U zult dan merken dat de hond niet of nauwelijks haar verliest.
De hond gaat in bad en wordt goed ingesopt. Na een weekproces wordt de hond goed uitgespoeld en drooggeblazen met de waterblazer. Deze waterblazer blaast ook veel van de loszittende vacht eruit. De hond is daarna zo goed als droog en kan uit bad. Het meeste losse haar is er in bad uitgegaan. De hond gaat hierna op de tafel om nagedroogd te worden en om het resterende losse haar/onderwol er nog uit te halen. De hond kan hierna naar huis. Voor 95% is hij van zijn losse haren af en zal thuis nagenoeg niets meer loslaten. Bij de anti verharing methode moet de hond wel iedere 6 weken opnieuw behandeld worden.
Verder wil ik u laten weten dat u met elk ras of 'niet' ras, groot of klein en dus ook de echte grote jongens (bv. Newfoundlander, Leonberger, Ierse Wolfshond, enz.) welkom bent in onze trimsalon. De hond wordt volgens rasstandaard in model gezet en anders in overleg met u wordt er een passend model in gebracht wat de hond zo mooi mogelijk doet uitkomen.
Een borstelbeurt, alleen nagels knippen of alleen wassen en drogen is natuurlijk ook mogelijk.
Hondentrimsalon Tanja Springvloed is extra gespecialiseerd in de volgende rassen:
Poedel en Labradoodle
Engelse Cocker Spaniel
West Highland White Terrier
Schotse Terrier
Cairn, Norfolk en Norwich Terrier
Schnauzer
Airedale Terrier
Maltezer
Shih Tzu
Zwarte Russische Terrier
Bouvier des Flandres
Berner Sennenhond
Jack Russell Terrier
tanjaspringvloed@gmail.com